Стара Загора празнува своя празник за 30-и път


Стара Загора празнува своя празник за 30-и пътВИДЕО - ТВ ЗАГОРА: Започналата преди дни реконструкция на площада и пешеходната зона съсредоточи тържествата за 5-ти октомври (Деня на Стара Загора) в парк "Пети октомври". Граждани от различни възрасти изпълниха до краен предел пространството в парка, където през 1879 година генерал-губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди, в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета Стефан Салабашев и на служебни лица, полага основния камък за възстановяването на града след опожаряването му през Руско-турската война. От 21 години насам на своя празник Стара Загора се управлява от Млад кмет, избран на кастинг от специално жури. Сотирова припомни, че инициативата, тръгнала от Стара Загора, е намерила много последователи в страната и връчи ключа на града на новоизбрания Млад кмет с едногодишен мандат - единадесетокласничката Патрисия Желева от СУ "Васил Левски". "Като Млад кмет ще работя заедно с моя екип и младите хора на Стара Загора, за да реализираме идеите ни за превръщането му в прекрасен град за живеене", обеща пред съгражданите си Патрисия Желева, вдигайки ритуално символичния знак. С военен церемониал бяха поднесени венци на признателност пред паметника "Защитниците на Стара Загора - 19 юлий 1877 г." и на символичния камък за възстановяването на Стара Загора от името на Общината и Старозагорския гарнизон, Общинския съвет, Областния управител, Старозагорската митрополия и от Основно училище "Св. Никола", а старозагорци отрупаха с цветя паметните места. След това програмата продължи със спектакъла "Фолклор от безкрая" на възпитаници на Националното училище по фолклорни изкуства "Филип Кутев" от Котел. В 18 часа в зала "Байер" беше открита традиционната годишна изложба на старозагорските художници "Есенен салон 2017". Преди това в Регионалния исторически музей се проведе беседа за възстановяването на Стара Загора след Освобождението и строежа на първите частни и обществени сгради на тема "Град, възкръснал от руините". Вечерта в парк "Пети октомври" старозагорци и гостите на града се веселиха със световноизвестния кларинетист Иво Папазов и неговия оркестър "Тракийски ритми".

You have no rights to post comments


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!