Жалби срещу тоалетна пращат туристи в… храстите

Жалби срещу тоалетна пращат туристи в… храститеВЕСТНИК СТАРОЗАГОРСКИ НОВИНИ: Струващата 50 000 лв. тоалетна за нуждите на музея "Неолитни жилища" в Стара Загора стои вече 4 месеца под ключ заради жалби от съседи и очакван документ от МК. Според инфотабелата строителното разрешение е било дадено през юли 2016-а, а изграждането е започнало година по-късно. Четвърти месец тоалетна, построена за нуждите на музей „Неолитни жилища“ в Стара Загора, стои под ключ, а пристигащи от цял свят туристи се облекчават по принуда в храстите. Сградата, за която община Стара Загора брои м.г. 50 000 лв., е завършена в края на 2017 година, но и до момента ключът за нея не е предаден на Регионалния исторически музей. Според шефа на звеното „Инвеститорски контрол“ инж. Добромир Дерменджиев забавянето било първоначално от жалби, подадени от живеещи в близка кооперация и служители на Центъра по трансфузионна хематология, които се опасявали от евентуална миризма. После се оказало, че е необходим някакъв специален документ от Министерството на културата, под чиято опека е археологическият обект и който се бавел вече месеци наред. Поради тези причини новата тоалетна не е приета и няма издаден съответният акт за ползването й, ако и наскоро старозагорските съветници да приеха с възторг идеята в центъра на града да се издигне монумент под логото „Стара Загора – Център на вселената“. Уникалната експозиция на двуетажното жилище, изгоряло при пожар през 5800-та година преди Христа, привлича хиляди туристи от цял свят, които са принудени да пикаят в храсталаците. Ситуацията е повече от абсурдна и напомня за класическия роман на французина Габриел Шевалие „Клошмерл“, коментират граждани. Обектът „Неолитни жилища“ е сред най-интересните в Града на липите, на практика там са уникалните за цяла Европа оцелели през хилядолетията жилища от епохата на неолита. Консервираните останки на двуетажното жилище са от 5800-та година преди Христа, намерени са през 1969 година при прокопаване на канал за водопровод, доста по-късно е направена защитната постройка. Годишно оттук минават над 3000 туристи от Европа, Америка, Азия и дори Австралия. Неотдавна дори имало посетители от остров Тасмания, които пристигнали в България специално заради уникалната експозиция, коментира художникът Михаил Косев, който работи като охранител на музея. Близо 50 години не е имало тоалетни, изграждането им стана след неприятна ситуация преди време при посещение на дипломатическия корпус и невъзможността на няколко посланика и съпругите им да се облекчат.

You have no rights to post comments


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!