Осветиха още един професор на ТрУ с принадлежност към Държавна сигурност

Осветиха още един професор на ТрУ с принадлежност към Държавна сигурностВЕСТНИК СТАРОЗАГОРСКИ НОВИНИ: С последното си решение от 2 април т.г. Комисията по досиетата освети още един професор от Тракийски университет – Стара Загора, с принадлежност към органите на Държавна сигурност от времето на социализма. Проверката е била направена по линия на управителни органи на Асоциацията за университетски спорт „Академик“. Според данните на Комисията става въпрос за Димо Гиргинов, който през 2006 г. е бил член на Управителния съвет на спортната асоциация. Откритите архивни документи – регистрационен дневник, картони и подготвен за унищожаване протокол, сочат, че той е осъществявал сътрудничество в ОУ на МВР – Стара Загора-ДС, в качеството си на агент под псевдонима „Стоянов“. Понастоящем Гиргинов е професор във Ветеринарно-медицински факултет на ТрУ. През годините той е бил кандидат за ректор на старозагорската Алма матер и кандидат за народен представител от листата на БСП. Темата за досиетата влезе отново в центъра на общественото внимание след осветляването на световноизвестния философ Юлия Кръстева като агент и сътрудник на бившата Държавна сигурност. Вчера в парламента се проведе кръгла маса за бъдещето на Комисията, организирана от вътрешната парламентарна комисия и фондация „Конрад Аденауер“. По време на форума стана известно, че Комисията по досиетата ще продължи да функционира в сегашния си формат, а преобразуването й в Институт за национална памет, за което настояха от БСП, се отлага поне за още 4-5 години, защото по думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов „страната все още има необходимост от дейността й“. Мандатът на сегашния състав на Комисията изтече още през май миналата година, но процедурата за избор на нов бе блокирана след неуспешния опит на ГЕРБ да избере за неин председател вече бившия депутат Антон Тодоров. Оттогава темата е в застой, но Цветанов обеща да има яснота до два месеца, предвид готвените законодателни промени.

Коментари:  

 
#1 Ние
Сега МВР без агенти ли работи? И кой гарантира, че сегашните няма да са анатемосани също?
 

You have no rights to post comments


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!