Проверяват бивш старозагорски келнер за изпрани 700 000 евро

Проверяват бивш старозагорски келнер за изпрани 700 000 евроВЕСТНИК СТАРОЗАГОРСКИ НОВИНИ: 70-годишен бивш сервитьор в култова старозагорска кръчма преди 10 ноември 1989 година е обект на проверка за изпирането на 700 000 евро. Проверката е разпоредена от ВКП спрямо физически лица, които през 2015 и 2016 година са придобили недвижими имоти за по над половин милион лева. След приключване на проверката с оглед събрани данни за извършено престъпление - пране на пари, Окръжна прокуратура - Стара Загора, е образувала досъдебно производство. На този етап то е срещу неизвестен извършител за това, че в периода от 2008 до 2009 г., в условието на продължавано престъпление, са прикривани произходът и действителните права върху имущество на стойност 700 000 евро. По делото са възложени извършване на ревизия на физически и на юридически лица, назначена е експертиза за установяване на пазарната цена на двата имота и произхода на средствата за закупуването им. Наказанието, което се предвижда за престъпление по чл. 253, ал. 3 от НК е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 3000 до 5000 лева. Установено е, че жителят на близко до Стара Загора село П. Пенев през 2015 г. е закупил от търговска банка 5-етажна масивна сграда (някогашно общежитие на фалиралия химически гигант "Агробиохим"), чиято данъчна оценка възлиза на 1.8 млн. лв. Същото лице през вече далечната 1998 г. е станало собственик на 2 дка празен терен в западния край на Стара Загора, за които заплатило 18 милиона неденоминирани лева. 10 години по-късно Пенев обявил терена за продажба и дори сключил предварителен договор с местен строителен предприемач, като двамата договорили цена от 2 070 000 евро. По силата на договора Пенев получил авансово 700 000 евро, които така и не върнал на контрагента си след провала на сделката и развалянето на договора. Впоследствие имотът бил отчужден за нуждите на община Стара Загора във връзка с изграждането там на кръгово кръстовище и бившият сервитьор получил на два пъти от общинската хазна 197 340 лв. и 236 950 лв. Предполага се, че някогашното общежитие е закупено с част от неправомерно придобитите 700 000 евро, чийто произход тепърва ще се установява.

Добавете коментар (моля пишете на кирилица, латиницата е забранена и не се изобразява в сайта!!!)

Защитен код
Обнови


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!