Проверяват бивш старозагорски келнер за изпрани 700 000 евро

Проверяват бивш старозагорски келнер за изпрани 700 000 евроВЕСТНИК СТАРОЗАГОРСКИ НОВИНИ: 70-годишен бивш сервитьор в култова старозагорска кръчма преди 10 ноември 1989 година е обект на проверка за изпирането на 700 000 евро. Проверката е разпоредена от ВКП спрямо физически лица, които през 2015 и 2016 година са придобили недвижими имоти за по над половин милион лева. След приключване на проверката с оглед събрани данни за извършено престъпление - пране на пари, Окръжна прокуратура - Стара Загора, е образувала досъдебно производство. На този етап то е срещу неизвестен извършител за това, че в периода от 2008 до 2009 г., в условието на продължавано престъпление, са прикривани произходът и действителните права върху имущество на стойност 700 000 евро. По делото са възложени извършване на ревизия на физически и на юридически лица, назначена е експертиза за установяване на пазарната цена на двата имота и произхода на средствата за закупуването им. Наказанието, което се предвижда за престъпление по чл. 253, ал. 3 от НК е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 3000 до 5000 лева. Установено е, че жителят на близко до Стара Загора село П. Пенев през 2015 г. е закупил от търговска банка 5-етажна масивна сграда (някогашно общежитие на фалиралия химически гигант "Агробиохим"), чиято данъчна оценка възлиза на 1.8 млн. лв. Същото лице през вече далечната 1998 г. е станало собственик на 2 дка празен терен в западния край на Стара Загора, за които заплатило 18 милиона неденоминирани лева. 10 години по-късно Пенев обявил терена за продажба и дори сключил предварителен договор с местен строителен предприемач, като двамата договорили цена от 2 070 000 евро. По силата на договора Пенев получил авансово 700 000 евро, които така и не върнал на контрагента си след провала на сделката и развалянето на договора. Впоследствие имотът бил отчужден за нуждите на община Стара Загора във връзка с изграждането там на кръгово кръстовище и бившият сервитьор получил на два пъти от общинската хазна 197 340 лв. и 236 950 лв. Предполага се, че някогашното общежитие е закупено с част от неправомерно придобитите 700 000 евро, чийто произход тепърва ще се установява.

You have no rights to post comments


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!