Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса

Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса

Държавата може да окаже въздействие на цената на тока на свободната борса. Тъй като основни доставчици там са държавни дружества.  Това коментира за Радио Стара Загора енергийния експерт Антон Иванов. Той добави, че ако държавата намери механизми да намали разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" за въглеродните емисии, дружеството може да предлага по-евтин ток. 

„Основните доставчици на борсата са държавни дружества. В този смисъл държавата има все пак възможности чрез своите дружества да изкара по-големи количества на борсата или да подбуди своите дружества да предлагат такива продукти на борсата, които биха удовлетворили търсенето на крайни клиенти, а не на търговци и да се внесе успокоение на цените“, обясни Иванов.

Заради проблемите с непосилно високите цени за индустрията на свободния пазар през последните дни той предупреди, че борсата е млада платформа, съществуваща от по-малко от две години и за да не бъде компроментирана трябва да се потърси начин да се успокои тази тенденция на вариране не цените в широки граници.

Бих апелирал наистина към сериозно отношение към тези проблеми. Да се потърси начин да се успокои тази тенденция за вариране на цените в широки граници“, коментира Иванов.

Според Антон Иванов държавното дружество ТЕЦ „Марица-изток 2“ изглежда отстрани, че е оставено да решава проблемите си само, а проблемите са, че трябва да възлага изключително големи разходи за закупуване на въглеродни емисии.Оценката на дружеството са, че себестойността на продукцията му надвишава значително 100 лв. на мегават час и естествено предлага енергия, която надвишава тази цена. От което са недоволни клиентите. Ако държавата намери механизми да намали разходите на ТЕЦ 2 за въглеродните емисии, тогава дружеството ще предлага доста по-ниски цени. Ако изключим въглеродните емисии като ценоообразуващ фактор, цената на дружеството е около 70-75 лв. на мегаватчас“, обясни Иванов. 

Той допълни, че  в крайна сметка бизнесът е заложник на тези натрупани проблеми, и заради тях губят конкурентоспособност. От това негативите ще ги понесем всички ние като общество. Предприемането на едни адекватни мерки относно цените на електрическата енергия имат повече стойност за осигуряване на устойчива икономическа среда в България отколкото за решаване на проблема на едно или друго дружество“, допълни енергийният експерт.

You have no rights to post comments


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!