Д-р Ангел Кунчев: Антиваксиналните движения са опасни за общественото здраве!

Д-р Ангел Кунчев: Антиваксиналните движения са опасни за общественото здраве!

Вредата за общественото здраве от антиваксиналните движения, значима тема, която бе дискутирана по време на пациентска академия, организирана от Федерация „Български пациентски форум“ . Основен лектор по темата бе главният здравен инспектор Д-р Ангел Кунчев, който изнесе тревожни данни за риска за живота и здравето на хората от възникване и разпространение на епидемии от заболявания, когато има отказ или не са направени имунизации срещу тях:


Каква е ситуацията у нас по отношение на мащабите на антиваксиналните движения и вредата от тях:


У нас имунизационния календар е разделен на задължителни и препоръчителни ваксини. На децата се правят задължителни 11 ваксини. Много от майките от антиваксивалните групи отказват ваксините с аргумент, че в много страни в Европа и другите континенти имунизациите не са задължителни. Това не отговаря на реалността, категоричен е Д-р Кунчев: 

Отговорността на родителите за здравето на децата им е отговорност и към здравето на цялото общество. През миналата година здравните власти в страната са санкционирали 112 родители за неспазване на имунизационния календар. При проверки са установени нарушения и от страна на личните лекари, които са отговорни за поставянето на ваксините, наложени са и глоби от РЗОК. но основните проблеми с ваксините у нас от една страна е ниската здравна култура на определени групи от населението, а от друга в много райони на страната, в малките населени места има десетки незаети практики на лични лекари. Проблеми, с които трябва да се справя здравната система на страната и не само по отношение спазването на имунизационния календар!

You have no rights to post comments


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!