За трета поредна година Ние броим врабчетата

За трета поредна година Ние броим врабчетата

Тази година кампанията "Ние броим врабчетата" ще се проведе отново през месец май, както миналата година. Опитът сочи, че през този месец е размножителният процес и пристига испанското врабче – мигрант. По този начин картината за броя на птиците е по-реална, съобщи за Радио Стара Загора Мариана Вълчева от БДЗП по повод Световния ден на врабчето.

Преброяването има за цел да оцени състоянието на три от петте вида врабчета срещани в България - домашно, полско и испанско. Запазва се тревожната тенденция за намаляване на популацията на врабчета у нас и в Европа. 

"Шумът в градската среда, замърсяването, премахването на зелените площи и храстите, в които обитават врабчетата, са основните неблагоприятни фактори за намаляване тяхната численост", допълни Мариана Вълчева.

You have no rights to post comments


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!