Известни старозагорци, културни институции и организации се обединяват за създаване на арт квартал в града

Известни старозагорци, културни институции и организации се обединяват за създаване на арт квартал в града

Група творци от различни области на изкуството и културата и активни в обществения живот старозагорци се обединяват около идеята за създаване на творческа улица и арт квартал в Града на липите. В основата му те поставят отсечката на ул. „Сава Силов“ между катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“ и  Кукления театър. Целта е тя да се разшири и прерасне в своеобразен арт квартал, обхващайки в творческа мрежа и други културни средища в града като бъдещия музей "Литературна Стара Загора", къща-музей "Гео Милев" и др. Предвижда се още през септември тази година в отсечката на ул. "Сава Силов"  да се проведат различни инициативи, свързани с Нощта на изкуствата, Международния фестивал за куклен театър "Пиеро" и др. събития, които да подчертаят стойността на площада пред църковния храм и паметниците на културата в зоната.

В творческия колектив, който работи за осъществяване на идеята за обособяване на творческа улица и арт квартал в града, участват Държавната опера и Кукления театър, Къщата на архитекта и сдружение „Различният поглед“, сайтът "Долап.бг" и авторът и съосновател на "Успелите.бг" – Венелин Добрев, социологът и общественик Първан Симеонов, скулпторът Николай Колязов и други старозагорци. Те приканват всички, които харесват идеята да се присъединят към тях. 

Инициаторите искат бъдещото арт пространство да обедини усилията в следните сфери: история и културно наследство; архитектура и изкуства; развитие на общности и активизъм. Търси се възможност и да се върне статутът на родната къща на Веселин Ханчев като паметник на културата, за да се гарантира запазването и възстановяването на рушащата се в момента сграда.  

Чуйте повече за идеята от Първан Симеонов в звуковия файл. 

You have no rights to post comments


"Гласът на Стара Загора" използва бисквитки, тъй като старозагорският кмет Живко Тодоров и разни старозагорски измамници изядоха пържолите! Според европейското законодателство съм длъжен да ви предупредя! (Михаил Михайлов)

Този сайт е художествено произведение! Приликите на героите с действителни старозагорци са случайни! Дори и да видите някого на видео или снимка, то в този сайт става въпрос за една паралелна реалност, много по-забавна и увлекателна, но нямаща много общо с действителността! Описаните случки и събития понякога са плод на фантазията на редактора, който никога и по никакъв начин не злепоставя героите си... просто така е по-забавно!